Το καλοκαίρι του 2006 στα Κύθηρα ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Μπογδάνος αποδέχτηκε την πρόταση διοργάνωσης του Πανιονίου Συνεδρίου στους Παξούς το 2010. Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου έφτασαν στο νησί μας περίπου 100 επιστήμονες, μουσικοί και συγγραφείς, για να παρουσιάσουν εργασίες τους που αφορούν στο Ιόνιο. Οι συνεδριάσεις έλαβαν χώρα πρωί και απόγευμα σε 3 αίθουσες εντός του Γαϊου: στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα Πινακοθήκης στο Λαογραφικό Μουσείο και στην ανακαινισμένη αίθουσα του Κ.Ι.Π. Το Σάββατο ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ημέρα για τους ντόπιους, γιατί η ημέρα ήταν θεματικά αποκλειστικά αφιερωμένη στους Παξούς. Για τον λόγο αυτό οι δύο σχετικές συνεδριάσεις είχαν και την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου.
Η τελετή έναρξης έγινε στις 18.30 της Τετάρτης 26/06 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στα Μπογδανάτικα. Μετά τις εναρκτήριες ομιλίες των συνέδρων έγιναν πανηγυρικά τα αποκαλυπτήρια του πίνακα του Λουδοβίκου Σαλβατόρ, έργου της Κάλλιας Κουβά, που είχε παραγγελθεί από τον Δήμαρχο Παξών. Ο πίνακας που βασίστηκε σε μια από τις ελάχιστες απεικονίσεις του Σαλβατόρ σε νεαρή ηλικία, που σώζονται στις μέρες μας θεωρήθηκε από όλους πολύ επιτυχημένος.
Χάρη στην αγάπη του Σαλβατόρ για τους Παξούς, την παρατηρητικότητα και την εργασιομανία του διαθέτουμε σήμερα την μοναδική ίσως πιστή και λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής των Παξινών αλλά και των πλέον αξιοσημείωτων τόπων του συμπλέγματος των νησιών μας των αρχών του 19ου αιώνα. Οι γκραβούρες, που ο ίδιος έφτιαξε και συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «Παξοί και Αντίπαξοι» αποτελούν σήμερα θαυμάσια απόδειξη της αναλλοίωτης μορφιάς τοπίων και ανθρώπων των Παξών στα τελευταία 200 χρόνια.
Παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούσαν σε οικογενειακά μορφώματα και την οικονομική τους ισχύ μεταξύ του 14ου και 19ου αιώνα, στην κοινωνία και στην οικονομία της μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα, στην πολιτισμική ιστορία των Επτανήσων, στην επτανησιακή ναυτιλία, στα τεκμήρια αρχαιολογικής και αρχειακής πολιτισμικής κληρονομιάς των Επτανήσων της ίδιας περιόδου. Το Σάββατο, 29 Μάη οι Παξοί και οι Αντίπαξοι ήταν στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος. Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες, όπως: «Αναζητώντας τους αρχαίους Παξούς στο δίκτυο και η αφάνταστη νοσταλγία της τεκμηρίωσης» του γνωστού σε όλους μας Λάζαρου Λαζαρίδη (υπήρξε καθηγητής στο Λύκειο Παξών στη δεκαετία του '90), «οι Παξοί στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια» του Ευάγγελου Χρυσού, «Το φέουδο των Αντιπάξων» των Μαρίας Καμονάχου και Σπύρου Σκλαβενίτη, «Ανιχνεύοντας καράβια και ναυτικούς των Παξών στα χρόνια της Επτανήσου Πολιτείας» του Γεράσιμου Βλάχου, «Η επανάσταση του 1810» του Σπύρου Μπογδάνου, «Το τοπικό Αρχείο των Παξών» του Γιάννη Δόικα, «οι Ορίζοντες του Λουδοβίκου Σαλβατώρ και οι «Παξοί και Αντίπαξοι»: μια παρακαταθήκη για μια ενιαία πολιτισμική κληρονομιά» της Αλίκης Νικηφόρου.
Ενδιαφέροντα ήταν επίσης τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την διεξαγωγή του Πανιονίου Συνεδρίου: Την Πέμπτη, 27/06 και ώρα 21.30 στην αυλή του Μουσείου παρουσιάστηκε η Παξινίτικη Παρλάτα από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών. Η Ιωάννα Χρονοπούλου, η Αικατερίνη Αντιόχου, η Μαρίτσα Βερονίκη, η ¶ννα Απέργη και ο Σπύρος Μάστορας υπό την καθοδήγηση του Θωμά Αρβανιτάκη προσέφεραν στο κοινό άφθονο γέλιο στην ντοπιολαλιά των Παξών προκαλώντας ολονύχτιες συζητήσεις μεταξύ των συνέδρων για την ετοιμολογία διαφόρων λέξεων, που ακούστηκαν στην διάρκεια του αυτοσχέδιου έργου. Την Παρασκευή, στον ίδιο χώρο στις 20.30 πραγματοποιήθηκε συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου, που για μια ακόμη φορά απόδειξε ότι βρίσκεται σε τροχιά σταθερής βελτίωσης και προόδου. Μετά την τελετή λήξης του Συνεδρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το φωνητικό σύνολο «Corfu Voices» προσέφερε στους τυχερούς παρευρισκόμενους συναυλία με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φώτη Αργυρού και συνοδό στο πιάνο την Δήμητρα Κοκκινοπούλου. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση πολλά μέρη διαφόρων μελοποιήσεων του Σολωμικού Ύμνου σε μουσική του Νικόλαου Χαλικιόπουλου - Μάντζαρου. Το περιεχόμενο της συναυλίας βασίστηκε στην μουσικολογική έρευνα του Κωνσταντίνου Ζερβόπουλου, φλαουτίστα, συνεργάτη του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή της Μουσικής Σχολής Παξών.
Από την Τετάρτη ως και την Κυριακή 30/06 όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο μπόρεσαν να θαυμάσουν έργα των Βασίλη Ρωμάνου στην ανακαινισμένη αίθουσα του Κ.Ι.Π., της Κάλιας Κουβά στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και του ... Αρώνη στην Πινακοθήκη. Η είσοδος τόσο στις συνεδριάσεις όσο και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν ελεύθερη για το κοινό.
Το ακριβές πρόγραμμα του Συνεδρίου βρίσκεται στην ιστοσελίδα: www.panionio2010.gr