Tel: 2662032100 | Mail



SSS

Σχετικά με τον νέο κανονισμό αποχέτευσης

ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Μετά την 2η ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ σχετικά με τον κανονισμό αποχέτευσης που ψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ του Δήμου Παξών, είναι προφανές ότι αυτό που συμβαίνει στην συγκεκριμένη παράταξη θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν τραγικό.

Επιδιώκοντας να προστατεύσουν, κατά τα λεγόμενά τους, τα λαϊκά στρώματα και τους οικονομικά ασθενέστερους καταλήγουν με τις επιλογές τους να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πλουσιότερων ανθρώπων που ''έχουν και κατέχουν'' για να θυμηθώ και κάτι από την χαρακτηριστική ορολογία της ΛΑ.ΣΥ

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί τους συμβαίνει αυτό;

Τρικυμία εν κρανίω ή μαύρη προπαγάνδα και ιδεοληπτική αντίδραση χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Επειδή πιστεύω ότι όλοι έχουν καλές προθέσεις θα δεχτώ την πρώτη περίπτωση και θα προσπαθήσω να εξηγήσω με όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο μπορώ γιατί και οι δύο βασικές θέσεις της ΛΑΣΥ για τον κανονισμό είναι απολύτως λανθασμένες σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Διευκρινίζουμε αρχικά ότι τα δημοτικά τέλη καταβάλλονται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας και ο δεύτερος να δημιουργηθεί ένα απόθεμα που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση επενδύσεων όπως την επέκταση των δικτύων, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων κλπ. ώστε το επίπεδο της παροχής να βελτιώνεται σταδιακά και να προσφέρεται σε ολοένα και περισσότερους.

Ας δούμε τώρα τις θέσεις της ΛΑΣΥ:

1.      Προτείνουν να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη και το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών (καθαριότητα, ύδρευση - αποχέτευση κλπ) να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή τον φορολογούμενο πολίτη. Με δεδομένο ότι με βάση τις εκθέσεις των εγκυρότερων οικονομικών οργανισμών της χώρας μας αλλά και των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων τα φορολογικά βάρη ανισοκατανέμονται εις βάρος των μικρών και μεσαίων τάξεων αν εφαρμοστεί η πρόταση της ΛΑΣΥ αυτή η ανισότητα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Αντίθετα, το ανταποδοτικό τέλος είναι αναλογικό και άρα δικαιότερο και γι 'αυτό  κάποιος  που έχει ένα σπίτι 200τμ στους Παξούς (με 1.70 ευρώ/τμ) θα δώσει πολύ περισσότερα για την καθαριότητα και τον δημοτικό φωτισμό από κάποιον που ζει σε μια γκαρσονιέρα 35τμ. Αντίστοιχα κάποιος που έχει την άνεση να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού (πάνω από 200 κμ) θα κληθεί να πληρώσει για ύδρευση και αποχέτευση λόγω της κλιμακωτής τιμολόγησης διπλάσιο ή και τριπλάσιο τίμημα από εκείνον που καταναλώνει έως 100 κμ που χρεώνονται 2 ευρώ ανά κμ

2.      Προτείνουν να πληρώνουν μόνο όσοι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Γνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη του δικτύου ξεκινά από τις κεντρικές περιοχές των οικισμών αν δεχτούμε την θέση τους θα πρέπει 250 έως 300 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων χαμηλής στην πλειονοψηφία τους εμπορικής αξίας και με μικρή κατανάλωση νερού να μοιραστούν το κόστος μιας υπηρεσίας που στέλνει στην κατανάλωση πάνω από 300.000 κμ νερό το χρόνο  και πλέον οφείλει να διαχειριστεί και τα λύματα που θα προκύψουν από αυτή την κατανάλωση.

 

 

Την ίδια ώρα επαύλεις και τουριστικά συγκροτήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ και με γιγαντιαίες καταναλώσεις νερού θα απολαμβάνουν απαλλαγή από κάθε υποχρέωση εισφοράς για το αποχετευτικό.

Επισημαίνω εδώ ότι επειδή το κόστος της αποχέτευσης δεν μοιράζεται ανά παροχή αλλά ανά κμ κατανάλωσης νερού με βάση τον κανονισμό που ψήφισε το ΔΣ τα 2/3 του κόστους θα πληρωθούν από τους μεγαλοϊδιοκτήτες - υπερκαταναλωτές είτε είναι συνδεδεμένοι είτε πρόκειται να συνδεθούν ενώ στην περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση της ΛΑΣΥ θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

 

Αγαπητοί συνδημότες - σες,

 

ελπίζω ότι πλέον όλοι έχετε καταλάβει ότι το ΔΣ με την απόφασή του προσπάθησε και πιστεύω ότι πέτυχε να δημιουργήσει μια δίκαιη βάση για την βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη της υπηρεσίας ύδρευσης - αποχέτευσης στοχεύοντας ταυτόχρονα στην διατήρηση των επιβαλλόμενων τελών στο χαμηλότερο κατά το δυνατόν επίπεδο.

Και ναι φίλοι - ες  της ΛΑΣΥ είναι επίτευγμα να πετυχαίνεις κάτι τέτοιο μέσα στις συνθήκες που καθορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας και κατ' επέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσο για το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα με αναφορές στο σχεδιασμό και το κόστος του αποχετευτικού - βιολογικού που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον κανονισμό αποχέτευσης του Δήμου Παξών αρκούμαι να σας αναφέρω, γιατί μάλλον ούτε αυτό γνωρίζετε, ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο ( Ευρωπαϊκή Ένωση 90% ) που μελετήθηκε δημοπρατήθηκε και υλοποιείται από το Ελληνικό κράτος αρχής γενομένης από το 2008 οπότε θα ήταν καλύτερο τα ερωτήματα αυτά να τα μεταφέρετε στους εκπροσώπους του πολιτικού σας χώρου στη Βουλή των Ελλήνων για να καταθέσουν σχετικές επερωτήσεις.

 

 

Σπύρος Βλαχόπουλος

 

Δήμαρχος Παξών

 

 

 

 

 

 

 




{