Tel: 2662032100 | MailΤι πήραν οι Παξοί στο περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων στην Κέρκυρα

Παξοί,  7.12.2017

Με την παρουσία του Δήμαρχου κ. Σπύρου Βλαχόπουλου και του Αντιδημάρχου Παξών κ. Γιώργου Λύχνου,  εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Παξών,  στο περιφερειακό συνέδριο στην Κέρκυρα .

Έτσι μετά την συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου Παξών , της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας (Ε.Α. Κ) και με την σύμφωνη  γνώμη της ΠΙΝ  της Διαχειριστικής Αρχής και του Υπουργείου Πολιτισμού , οι δύο παλαιοχριστιανικές εκκλησιές  Αγίας  Μαρίνας  και Αγίου Στεφάνου, (4ου αιώνα) χρηματοδοτούνται με 300 χιλιάδες ευρώ  από το ΠΕΠ Ιονίων νήσων  , ένα έργο που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη το 2018 .

Το πρώτο έργο ΕΣΠΑ από  το Υπουργείο Πολιτισμού για τους Παξούς.

Ο Δήμος Παξών αιτήθηκε  επίσης  στην Υπουργό Πολιτισμού κ.Λυδία Κονιούρδου   την  χρηματοδότηση της αναστήλωσης και ανάδειξης του Φρουρίου Αγίου Νικολάου και της ομώνυμης εκκλησίας μνημεία που καταρρέουν και παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Δήμος Παξών έχει ήδη προχωρήσει , στην ωρίμανση και αναθεώρησης της μελέτης του Φρουρίου (2001)  ,  με την  Ε.Α. Κέρκυρας και τόσο η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λύδια Κονιόρδου , όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσαν  την αμέριστη υποστήριξης τους, στο αίτημα αυτό,  ενώ υπήρξε η υπόσχεση ότι θα εισαχθεί στην επομένη χρηματοδοτική  πρόσκληση   .

Τα  μνημεία  αποτελούν υπεραξία για τον τόπο μας  και  η αναστύλωση αποκατάσταση και φυσικά η ανάδειξη τους αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του Δήμου ,  γιατί φυλάσσουν την προσωπική και συλλογική μας ιστορία  και ως  τέτοια πρέπει   να αντιμετωπίζονται .

Ήδη ο Δήμος (2016 ) έχει συντάξει φάκελο  για το καθένα από αυτά ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε συνχρηματοδοτούμενα αλλά και εθνικά προγράμματα .

Ως επείγον  τέθηκε το αντιπλημμυρικό  έργο για την κοινότητα Γάιου, ώστε να μην ξανασυμβούν άλλες  καταστροφές , σε συνάντηση εργασίας που έγινε με ειδικούς συνεργάτες των συναρμόδιων  υπουργείων βρέθηκε και ο τρόπος χρηματοδότησης του .

Στον τουρισμό ήδη μετά την καλή εξέλιξη , με την δημιουργία  γραφείου Λιμενικής Πολιτικής στους  Δήμους όλης της χώρας , τα ορφανά λιμάν από το με διαχείριση των «ορφανών λιμένων» και ο Δήμος Παξών  με τα λιμάνια – όρμους της  Λάκκας – Λογγού – Αγραπιδιάς που ανήκουν από το 2013  στον Ο.Λ.ΚΕ., παρουσιάστηκε και στο συνέδριο η ανάγκη άμεσης επιστροφής τους σε τοπική διαχείριση αλλά και η εισαγωγή τροποποιητικής   διάταξης για την  εισαγωγή και εκμετάλλευσης αγκυροβολίων , ώστε τα έσοδα να διαχέονται  στην τοπική κοινωνία .

Επίσης επανατέθηκε το σχετικό αίτημα του Δήμου για μείωση του ποσοστού παραχώρησης  παραλίας σε ιδιώτες σε ποσοστό  70% και όχι 100 % που συμβαίνει έως σήμερα ώστε και ο « μη έχων και κατέχων  »  να χαίρει ελεύθερο χώρο σε αυτές .

Τέθηκε το ζήτημα της μελέτης αξιοποίησης  του όρμου της Λάκκας που παραχωρήθηκε στον Ο.Λ.ΚΕ. προς αξιοποίηση το 2012, όσο και η γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων που μετά το σχετικό αίτημα του Δήμου μας, στο Γ.Γ. Υπ. Ναυτιλίας κ. Χρήστο Λαμπρίδη  διατέθηκαν από το Υπουργείου Ναυτιλίας στον Ο.Λ.ΚΕ.  για τα λιμανάκια  των Παξών  για αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων.

Επίσης ο Δήμος Παξών συμμετείχε το 2016 μαζί με το Ο.Λ.ΚΕ. στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ιnterreg Ελλάδα – Ιταλία για πρώτη φορά.  Η συνεργασία αυτή απέφερε έργο, ύψους 900.000 ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού Γάιου ώστε να γίνει  λιμάνι υποδοχής μικρών κρουαζερορόπλοιων. Το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2018 .

Τα λιμάνια είναι η ¨αυλή¨  του νησιού μας και χωρίς την αξιοποίηση τους  δεν μπορεί να ¨ανθίσει¨ τη τοπική οικονομία.

Η  αναβάθμιση  των υπηρεσιών  τους είναι βασικό στοιχείο προόδου και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το ¨brand name¨ των νήσων Παξών

Τέθηκε το ζήτημα της  νησιωτικότητας  στα μικρά νησιά της χώρας και με ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά των Παξών, ως προς την χρηματοδότηση τόσο του Δήμου ως φορέα αλλά  και των επιχειρήσεων του νησιού ώστε να υπάρχουν ξεχωριστά  κονδύλια για αυτά.

Η  κεντρική διοίκηση πρέπει να σεβαστεί τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  ένα μικρό  νησί  το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει  ανταγωνιστικά ως προς τα μεγάλα νησιά που διαθέτουν τεχνική  υπηρεσία και πηγές στην άμεση πληροφόρηση , ενώ τα σχετικά προγράμματα  έχουν τέτοιες προϋποθέσεις που δεν   λαμβάνουν υπόψη τους τις μικρές οικογενειακές επιχείρησης

Το μικρό μέγεθος των μικρών νησιών  από μειονέκτημα   να μετατραπεί   πλεονέκτημα και να καλυτερέψει η καθημερινότητα του δημότη και να αναβαθμιστεί και η  λειτουργία των  θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε  να συγκρατηθούν οι νέοι στον τόπο τους.

Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης   στην Κέρκυρα   για ακόμη μια φορά   το «δικαίωμα υπογραφής » για την εκτέλεση  δημόσιων  έργων  από του Δήμους ,  που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία προς την  Μ.Ο.Δ και στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Τ.Α)   ή σε και σε ιδιώτη μηχανικό ώστε να μην κωλύονται  οι μικροί Δήμοι στην εκτέλεση ενός έργου και να γίνει  πραγματικότητα   επιτέλους η συνεχώς αιτούμενη  αποκέντρωση υπηρεσιών .

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε λόγος και τέθηκε χρονοδιάγραμμα τόσο με τους  αρμοδίους  υπουργούς  όσο και με τον κ.  Περιφερειάρχη μεταξύ άλλων για τα εξής :

Σχολικές αίθουσες στα Βλαχοπουλάτικα

Οδικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης στους  Αντίπαξους

Υιοθεσία Φάρου Αντίπαξων και ανάδειξη του ως μουσειακού χώρου .

Βιολογικός  και αποχέτευση

Η επανένταξη του Μουσικού σχολείου Μαστορατικών , στο πρόγραμμα

 

leader 2014-2

Παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου για κατασκευή από το Υπουργείο Υποδομών κτιριακών εγκαταστάσεων φιλοξενίας των χαμηλόμισθων πλέον δημοσίων υπαλλήλων  για να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα στέγασης που είναι γενικευμένο στα τουριστικά  μέρη

Και τέλος το ζήτημα της αποκατάστασης της ΧΑΔΑ που χρονίζει .

 

 

Ο Δήμος Παξών θα συνεχίσει την προσπάθεια του ώστε τα νησιά των Παξών να γίνουν πρότυπο νησιωτικής περιοχής με σημαία την ποιότητα των υπηρεσιών που στοχεύουν  τόσο στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων όσο και στην καλυτερεύσει  ,ακόμη σε μεγαλύτερο βαθμό , της εικόνας τους  στα μάτια των επισκεπτών .

 

 

 

Τι πήραν οι  Παξοί στο περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων στην Κέρκυρα Τι πήραν οι  Παξοί στο περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων στην Κέρκυρα Τι πήραν οι  Παξοί στο περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων στην Κέρκυρα{