Προερχόμενο από μια μακραίωνη Οθωμανική και κατα τόπους Ενετική κατοχή κι έναν οδυνηρό αγώνα Ανεξαρτησίας στη δεκαετία του 1820, το νεότευκτο ελληνικό κράτος έπρεπε να διαμορφώσει όχι μονον ένα σύστημα αποτελεσματικής διακυβέρνησης αλλά και μια ταυτότητα ως ένα ανεξάρτητο και σύγχρονο έθνος στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής.
Στη διάλεξή μας θα παρακολουθήσουμε πώς το ζητούμενο για μια μοναδική Ελληνική ταυτότητα αντανακλάται στο έργο Ελλήνων καλλιτεχνών από την εποχή της μοναρχίας του Όθωνα της Βαυαρίας (1832-1862) μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα.
Στη διαδρομή αυτή θα παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ήρωες της Επαναστάσεως και οι μάρτυρες του 1821, η αναβίωση της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και η διατήρηση των κληροδοτημένων από την Βυζαντινή εποχή παραδόσεων της Ορθοδοξίας, όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλουν στο προαναφερθέν ζητούμενο συνθέτοντας συχνά ένα μείγμα αντιθέσεων στην εγχώρια τέχνη του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
Στα τέλη του 20ου αιώνα οι Έλληνες καλλιτέχνες ωθούνται να αντιμετωπίσουν την επιρροή του Δυτικοευρωπαϊκού και του διεθνούς Μοντερνισμού. Εντούτοις, κατά τη διαδικασία αυτή, θα συνεχίσουν να εφευρίσκουν τρόπους διατήρησης μιας γηγενούς ταυτότητας, εισάγοντας εικόνες από το θρυλικό παρελθόν και το Ελληνικό περιβάλλον στο ύφος και στις σύγρονες τάσεις που έρχονται από το εξωτερικό.
Οι Θεόδωρος Βρυζάκης, Νικηφόρος και Νίκος Λύτρας, Κωσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός και Πάβλος Χαμπίδης είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες των οποίων την εικαστική αποτύπωση της σύγχρονης Ελλάδας θα καλύψουμε στη διάρκεια της διάλεξής μας.
Τοποθεσία: Προαύλιο Παλαιού Σχολείου, Λογγός, Παξοί
Ημερομηνία: Πέμπτη 28 Ιουλίου
Ώρα: 9 με 10:15 μμ
Είσοδος: Δωρεάν - Προτεινόμενη εισφορά στους Φίλους των Παξών: 5€
Κρατήσεις: contact@friendsofpaxos.org
|