Tel: 2662032100 | MailSSS

ΟΜΙΛΙΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ Βλαστοκύτταρα: Εξέλιξη-Υγεία-Καρκίνος-Διάστημα

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Παξών

Παρασκευή,01-03-2019

Ώρα: 19.30

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ

Τίτλος:

Βλαστοκύτταρα: Εξέλιξη-Υγεία-Διάστημα

 

Περιγραφή ομιλιών:

Η Λίλα Κουμάντου και ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης θα μας οδηγήσουν σε ένα επιστημονικό ταξίδι, ξεκινώντας από το μυστήριο της προέλευσης της ζωής, αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα στη βιολογία.Είναι δύσκολο ακόμα και να θέσουμε το ερώτημα σε σωστές βάσεις.Τι εννοούμε με τον όρο "ζωή"; Για να προσεγγίσουμε το πρόβλημα θα δούμε πώς μπορούμε να χρονολογήσουμε γεγονότα που συνέβησαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, με μεθόδους φυσικής, χημείας και γεωλογίας. Θα περιγράψουμε τη μελέτη των μορίων, όπως το DNA, και των βλαστικών κυττάρων που έχουν φέρει μια επανάσταση στην κατανόηση της εξέλιξης αλλά και των εκφυλιστικών ασθενειών και του καρκίνου. Και πώς σχετίζονται όλα αυτά τα θέματα με την αναζήτηση για ζωή σε άλλους πλανήτες;Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν σοβαρά πολλούς επιστημονικούς κλάδους και οργανισμούς για την υγεία και την εξερεύνηση του διαστήματος.Θα κάνουμε μια επισκόπηση - σε απλή, μη τεχνική γλώσσα - αυτών των σύνθετων θεμάτων, παρουσιάζοντας πολλές σύγχρονες έννοιες που οδηγούν την έρευνα σήμερα και στο άμεσο μέλλον.

 

Βιογραφικά σημειώματα

Η Λίλα Κουμάντου είναι Βιολόγος με σπουδές στο ΜΙΤ, και διδακτορικό στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία. Έχει βραβευτεί με υποτροφία MarieCurie από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο της σχετικά με την εξέλιξη της ποικιλότητας των βιοχημικών μονοπατιών παραγωγής ενέργειας στα βακτήρια. Διδάσκει Γενετική, Βιοπληροφορική και Εξέλιξη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ερευνητικά, συνδυάζει τεχνικές συγκριτικής γονιδιωματικής και μοριακής γενετικής, για τη μελέτη της εξέλιξης της πολυπλοκότητας σε βιολογικά συστήματα. Παράλληλα, από το 2013, διοργανώνει το CafeScientifique, μια σειρά μηνιαίων επιστημονικών ομιλιών ανοιχτών στο ευρύ κοινό.Στον ελεύθερό της χρόνο χορεύει, παίρνει τα βουνά, ή ταξιδεύει ανά τον κόσμο.
https://koumandou.weebly.com/
http://tinyurl.com/cafesci-gr

Ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια εποχή που το ραδιόφωνο ακόμα έπαιζε προοδευτική ροκ μουσική. Έλαβε το πτυχίο του και το διδακτορικό του δίπλωμα από το ImperialCollege του Λονδίνου. Εργάστηκε ως ερευνητής στις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Yale και NationalInstitutesofHealth) και στην Ευρώπη (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δρέσδης, EuropeanBrainResearchInstitute, Πανεπιστήμιο του Nottingham), αποκτώντας τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη βιολογία των βλαστοκυττάρων με εφαρμογές στις νευροεκφυλιστικές νόσους, τον καρκίνο και το διαβήτη. Αυτόν τον καιρό επικεντρώνεται στην ίδρυση μιας Βιοτεχνολογικής εταιρείας με σκοπό την αξιοποίηση των επιστημονικών του ανακαλύψεων που σχετίζονται με καινούριες θεραπείες για τον καρκίνο και που επιτρέπουν τη στόχευση εκείνων των καρκινικών κυττάρων που διαφεύγουν τις τρέχουσες θεραπείες. Συνθέτει μουσική (συχνά σε σύνθετα ρυθμικά μέτρα), παίζει τύμπανα, και του αρέσει η φωτογραφία (έχει πολλές Μούσες και είναι όλες κεραμιδόγατες). Έχει συγγράψει το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Νάννιον» (Εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ).

https://www.linkedin.com/in/andreasandroutsellistheotokis/

www.innaterepair.com

 

Με την στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λ.Τ. Παξών και του Δήμου Παξών

 

 
{