Tel: 2662032100 | MailΣυνέδρια στα Ιωάννινα για τα ΜΜΕ και ΕΣΠΑ 2014-20 από το ελληνικό γραφείο της Ε.Ε

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ 2014-20 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου διεξήχθη στα Ιωάννινα σεμινάριο για τον περιφερειακό Tύπο και τα ΜΜΕ, με θέμα "Γράφοντας για την Ευρώπη-Θέματα και Εργαλεία".
Το σεμινάριο συντονίσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Κεντρικός ομιλητής ήταν το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο ΕΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Εισηγήσεις έκαναν ο K. Τσουτσοπλίδης και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Carlos Martin Ruiz De Gordejuela.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας και εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.
Στο σεμινάριο αυτό που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο στα Ιωάννινα παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους του Τύπου από την Ήπειρο και την Κέρκυρα, οι δυνατότητες που έχουν για να ενημερώνονται και με τη σειρά τους να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τα ευρωπαϊκά ζητήματα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχτηκε και η σημασία που έχει για την ανάπτυξη, το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», ως χρηματοδοτικό εργαλείο, που προωθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ευρώπη.
Κεντρικό σημείο και ιδιαίτερα σημαντικό αυτού του νέου προγράμματος, ο Κανονισμός του οποίου αναμένεται να εγκριθεί τους επόμενους μήνες, βρίσκεται στο ότι δεν επιδοτεί έργα, αλλά κινεί , μοχλεύει πόρους με προσέλκυση και ιδιωτικών επενδύσεων.
Η Ελλάδα που μπορεί να αναζητήσει έως και 40 δις περίπου από αυτό το «Πακέτο», όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε θα πρέπει να προτείνουν έργα τα οποία θα προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το Συνέδριο την ίδια ημέρα το απόγευμα διεξήχθη στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας συνέδριο-διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα ''Νομοθεσία και Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη: Νέα Πολιτικής Συνοχής και περιφερειακή εξειδίκευση''- ΕΣΠΑ 2014-20
Το συνέδριο συντόνισε ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Αντιδήμαρχος Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης , ο κοινός άξονας των οποίων ήταν τα προβλήματα της Ηπείρου και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης της Υπαίθρου .
Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες από τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσο Χανιώτη και τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων Αργύρη Περουλάκη ενώ εκπρόσωποι Δήμων και φορέων αλλά και πολίτες της Ηπείρου κατέθεσαν απόψεις και ερωτήσεις και αναπτύχθηκε ένα δημιουργικός διάλογος όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ τις δράσεις και τις προοπτικές που ανοίγει τόσο για τους φορείς όσο και για τις ατομικές επιχειρήσεις .
Τοποθετήθηκαν με ερωτήσεις επίσης και επισημάνσεις εκτός των κύριων ομιλητών , ο εκπρόσωπος του Δήμου Παξών Δ .Σ. κ.Γ.Λύχνος που έθεσε το ζήτημα των νέων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων κατά τα πρότυπα βορείων κρατών π.χ καύση με παραγωγή ενέργειας καθώς και θέμα πρόσβασης σε ορεινά χωριά και νησιώτικους μικρούς Δήμους ,όπως των Παξών ,ουσιαστικά δηλαδή το θέμα της συγκοινωνίας . Προβλήματα που λόγω συμφερόντων αλλά και ελλιπής εθνικής πολιτικής δεν έχουν ακόμη την σωστή αντιμετώπιση .
Επίσης ακολούθησαν ομιλίες με θέμα "Καινοτομία-Εφυείς Επιχειρήσεις και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα" από τον καθηγητή και Πρόεδρο ΔΣ ΕΤΕΠΗ ΑΕ Φίλιππο Πομώνη, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο comitech AE Κωνσταντίνο Παπανικολάου και τον Ερευνητή και Επιστημονικά Υπεύθυνο της εταιρείας Qbase R&D Μάρκο Τσίπουρα.
Παρών στο συνέδριο ο Βουλευτής ΝΔ Β.Γιόγιακας , οι Δήμαρχοι ,Ηγουμενίτσας κ.Λιόλιος , Πάργας ,κ. Α.Νάστας ,διευθυντές Δημοσίων υπηρεσιών καθώς και εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων και φορέων κοινωνικής επιχειρηματικότητας και πλήθος κόσμου.
Το σημαντικό είναι τέλος οι δράσεις αυτές από πλευράς του Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχιστούν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας και με την παρουσίαση καλών πρακτικών από άλλα κράτη μέλη ή και από την ελληνική πραγματικότητα να καταλάβουμε όλοι , φορείς και πολίτες, αυτής της χώρας το λάθη και τις παραλείψεις μας ώστε το νέο ΕΣΠΑ να δώσει στην χώρα μας την ανάπτυξη που τόσο χρειάζεται .

Α.Ω

 ΕΣΠΑ,

{